Ořechovka se vyrábí macerací nezralých ořechů v alkoholu, nejlépe v jemném lihu. Základ úspěchu je právě v surovinách a ve správném období, kdy sklidit ořechy. Většinou se to děje v našich podmínkách na svátek Jana Křtitele, proto se ořechovce říká „svatojánská“. Ořech musí být tak měkký, aby šel rozřezat na polovinu. Dále už potřebujete jen alkohol a cukr. Lidé často používají k výrobě kromě lihu i vodku. Podle libosti se ještě může přidat koření, jako je skořice, hřebíček, jalovec, citronová kůra, nejlépe kandovaná.
Ořechovka je velice oblíbená, a tak samozřejmě existují rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci. Všeobecně se tento likér považuje za medicínu, která pomáhá s trávením, pomůže organismu při pocitu přejedení, uklidňuje a má antibakteriální účinky.
Ač si Češi tento likér přivlastnili, jeho původ není známý. Předpokládá se, že původně vznikl jako odpuzovač hmyzu, který zároveň dezinfikoval kůži po pokousání hmyzem. A možná nedopatřením někdo toto mazání vypil a zjistil, že je nejen dobré na kůži, ale i na duši a na trávení.
Vlašské ořechy jsou všeobecně považované za zdraví prospěšné. A macerace je proces, který umožní předání prospěšných látek do alkoholu. Tak si můžete vychutnat chutný doušek a posílit si organismus a srovnat trávení.
Je dobré si připomenout, že vlašské ořechy jsou plné vitamínů B1, B6 a E. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou, zinek a hořčík. Pokud se tedy ořechovka likér užívá v malém množství, má vliv na trávící systém a střeva, na srdce, krevní oběh a imunitu.
Pokud nejste v domácí alchymii zběhlí, nebo jste zaspali tu správnou dobu na sklizeň správně vyvinutých ořechových plodů, můžete si ořechovku jednoduše zakoupit v některém z prověřených internetových obchodů. Máme několik výrobců, kteří tento likér vyrábí podle starých a oblíbených receptur.